Trzy szybkie przepisy na makaron

Wersja 1, klasyczna, pomidorowa. Do przygotowania sosu potrzebne będą:
– Pomidory bez skórki (puszka lub 4 duże świeże)
– Łyżeczka cukru
– Oliwa z oliwek lub olej
– Zioła (suszone, bazylia, oregano, chętniej świeże)
– Sól, cytryna do smaku
– Ząbek czosnku

Otworzyć puszkę 😉 Pomidory wylać do miseczki (wraz z „sosem”) i pokroić w drobną kostkę. Na patelni lub w garnku zagrzać odrobinę oliwy (łyżka stołowa, nie więcej – nie ma potrzeby aby było to tłuste!) i na niej zrumienić cukier oraz delikatnie wyciśnięty czosnek. Należy uważać, aby go nie przypalić, ponieważ będzie gorzki i przejdzie do smaku całego sosu. Cała operacja będzie trwała około minuty. Następnie dodać pokrojone pomidory i zioła i dusić pod przykryciem przez 10 – 15 minut, doprawić solą i sokiem z cytryny. Smacznie, zdrowo, szybko, bez sztucznych barwników, aromatów i gumy arabskiej :). Podawać z makaronem 🙂

Wersja 2, z tuńczykiem. Do przygotowania sosu potrzebne będą:
– Pomidory bez skórki (puszka lub 4 duże świeże)
– Łyżeczka cukru
– Oliwa z oliwek lub olej
– Puszka tuńczyka
– Sól, czarny mielony pieprz, cytryna do smaku
– Średniej wielkości cebula

Otworzyć dwie puszki ;). Z pomidorami zrobić dokładnie to samo co w poprzednim przepisie. Na patelni podgrzać odrobinę oliwy i bardzo delikatnie zaszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, około minuty, po tym czasie dodać tuńczyka, wcześniej odcedzonego z wody lub (tym bardziej) oleju, „rozdziabać” widelcem, wymieszać z cebulką, po kolejnej minucie dodać pomidory i przyprawić pieprzem. Dusić osiem – dziesięć minut – przez ten czas sos pięknie zgęstnieje, w połowie „obróbki termicznej” doprawić sokiem z cytryny i solą. Podawać z makaronem. Uwaga – makaronów z sosem z jakąś rybą lub owocami morza nie posypujemy parmezanem lub innymi serami.

Wersja 3, dla nie liczących kalorii, carbonara. Do przygotowania sosu potrzebne będą:
– 2 jajka
– Trochę wędliny (oryginalnie jest boczek, ale nie przesadzajmy – może być jednak coś chudszego 🙂
– 2 łyżki śmietany
– 1 cebula
– Parmezan (tarty lub liofilizowany z torebki)
– Sól, pieprz do smaku
– Oliwa lub olej

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać pieprz (sporo) i sól oraz ser (3 – łyżki stołowe). Na rozgrzanej oliwie delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i nieco podgrzać/podsmażyć (ale delikatnie) pokrojoną w kostkę wędlinę. W tym czasie ugotować makaron (do tego sosu preferowane jest spaghetti), następnie dobrze odcedzić. Do garnka, w którym czeka ugotowany, gorący makaron dodać wędlinę z cebulką oraz zalać masą jajeczną. Przykryć, zamieszać – po chwili jajka się zetną i danie będzie gotowe. Wbrew pozorom nie jest to jakoś szczególnie ciężkostrawne, a wyjątkowo pożywne.

pobrano ze strony

This entry was posted in Zdrowie. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Your email address will never be published.


sześć + 1 =