Niektóre choroby, zażywanie leków, wzmożony wysiłek fizyczny oraz życie w stresie- wszystkie te czynniki mogą prowadzić do powstawania niedoborów magnezu w organizmie. Jak wykazały badania osoby zamieszkające tereny, na których występuje twarda woda bogata w magnez, rzadziej zapadają na zawal serca. Pierwiastek zapobiega bowiem powstawaniu skrzepów w naczyniach oraz wzrostowi ciśnienia tętniczego.
Magnez (0prócz wapnia i fosforu) stanowi budulec kości i zębów. Ten pierwiastek pelni bardzo rolę w naszym organiźmie, wpływa na stan kości, serca, mięśni oraz nerwów
Produkty spożywcze, będące najlepszymi źródłami magnezu (w 100g produktu):
pestki dyni – 520 mg
kakao gorzkie – 420 mg
koper – 377 mg
natka pietruszki – 291 mg
migdały – 257 mg
soja – 250 mg
kasza gryczana – 218 mg
orzech włoski – 130-190 mg
fasola biała – 169 mg
jabłka ze skórką – 104 mg
czekolada
Ile magnezu zawierają produkty żywnościowe w 100gramach
powyżej 100mg
czekolada i kakao, mleko, sery, ziarna żyta i pszenicy, soja, orzechy, płatki owsiane, warzywa strączkowe.
od 25mg do 100mg
pieczywo razowe, mięso, jaja, ryby, kasze.
poniżej 25mg
białe pieczywo, masło, margaryna.
Dodaj komentarz